Parktuinen Kasteel Eijsden

Kasteel Eijsden werd in 1636 gebouwd in opdracht van Arnold de Lamar­gelle, heer van Eijsden. Kasteel Eijsden weet zich omringd door een karakteristiek landschap. Temidden van weelderige landerijen domineert het op natuurlijke wijze zijn omgeving. Een typisch Zuid-Limburgs decor waarin koeien, paarden en schapen loom grazen terwijl het riviertje de Voer en de rivier de Maas vredig door het landschap van Eijsden-Margraten kabbelt.
Het kasteel staat in de top 100 op de lijst van Nederlandse monumenten.

Het park, aangelegd rond 1900, is vrij toegankelijk.
Het is aangelegd door de indertijd beroemde Franse tuinarchitect Achille Duchêne (1866 — 1947) als vervanging van een laat-18e-eeuws park. Van dit oorspronkelijke park resteert alleen het gedeelte aan de noordzijde van het kasteel met hierin een eveneens 18e-eeuwse ijskelder. In het huidige park bevindt zich een neo-rococo vijver en een beeldengroep met drie putti. Op de zuidelijke terrasmuur staan een aantal borstbeelden en tuinvazen afkomstig van het nabijgelegen Oost. Een van de beelden stelt de herdersgod Pan voor, een geliefd motief van het Ancien Régime.

Het Kasteel (privé-eigendom) is slechts eens in de 2 jaren onder begeleiding van een gids toegankelijk, tijdens de opendagen die door Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eijsden worden georganiseerd.


Bekijk website

Adres

Parktuinen Kasteel Eijsden
Graaf de Geloeslaan 8
6245AS Eijsden