Kasteeltuinen Arcen

In het pittoreske dorpje Arcen, gelegen in de prachtige Maasduinen van Noord-Limburg ligt Kasteeltuinen Arcen. Kasteeltuinen Arcen is een van de meest veelzijdige bloemen- en plantenparken van Europa. Het park is 32 hectare groot en heeft meer dan 15 unieke tuinen en een historische buitenplaats met 17de eeuwse kasteel. Kasteeltuinen Arcen is in 2016 door Land van ANWB uitgeroepen tot het Leukste uitje van Limburg!

De tuinen
De tuinen variëren in grootte en stijl. Zo zijn er grote tuinen zoals het barokke Rosarium met meer dan 8.000 rozen, een subtropische kas maar ook een Acertuin met een bijzondere collectie Japanse Esdoorns, een Rododendrontuin en een bordertuin. Maar er zijn ook kleinere gethematiseerde tuinen zoals de Italiaanse tuin, de Japanse tuin of de Moes- & Groentetuin waar getoond wordt hoe men zelf op een klein oppervlak groente kan verbouwen.

Op een wandeling door het park kan genoten worden van geur en kleur in de tuinen, van de vele vijverpartijen en watervallen. Elke tuin biedt een nieuwe, groene ervaring.

Het Rosarium bestaat uit tien gethematiseerde rozentuinen. In de Keuringstuin staan nieuwe rozensoorten die door het publiek gekeurd kunnen worden. Een van deze rozen is de KVLV roos “eeuwige Passie”. Deze roos is ontwikkeld naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van KVLV in 2011. Het is een roos met een dieproze kleur en een fruitige geur.

Kasteel Arcen
Het omgrachte kasteel is gelegen op een historische buitenplaats met een Koetshuys en een Poortgebouw. Het kasteel heeft een grootse uitstraling die terugvoert naar de 17e eeuw. De Bel-etage is historisch ingericht met meubelen en schilderijen, hier beleeft men de geschiedenis van Kasteel Arcen. De kamers op de Bel-etage dienen als expositieruimte voor gethematiseerde bloemsierkunst met wekelijks wisselende thema’s. Op de Van Gelder etage vinden regelmatig tentoonstellingen plaats.

Activiteiten & evenementen
Naast een bezoek aan de tuinen kunnen de bezoekers van het park ook genieten van diverse activiteiten. Er worden regelmatig roofvogeldemonstraties gehouden, in het kasteel is een
wisselende tentoonstelling en in de weekenden is er vaak livemuziek. Dagelijks geven vrijwilligers gratis rondleidingen aan de bezoekers.
Ook heeft het park een zeer gevulde evenementenkalender met daarop onder andere een ridderspektakel, een Rozenfestijn, een grote show rondom Koi, een fantasy fair en een lichtfestival.

Kinderen
Ook de jongste bezoekers kunnen zich uitstekend vermaken in het park. De Bergtuin beschikt over een groot speelstrand met een vlot en een 21-holes midgetgolf baan. Er is ook een speurtocht die door het gehele park loopt. In juli en augustus hebben kinderen gratis entree!

Eten & drinken
De zelfbedieningsrestaurants “Het Koetshuys” en “Het Bergpaviljoen” zijn dagelijks geopend. Het Koetshuys is vooraan gelegen in het park en heeft een lunch en borrelkaart. Het Bergpaviljoen ligt halverwege de hoofdroute aan de midgetgolfbaan en speeltuin. Hier staan ook warme gerechten op het menu. Op drukke momenten zijn het koffiepunt in de Casa Verde en het snackpunt bij het Toernooiveld ook geopend. Het is mogelijk om een picknick te reserveren in het park. Iedere zondag wordt er in Het Koetshuys tot 11:00 uur een ontbijtbuffet gepresenteerd en er vinden regelmatig brunches plaats in de gewelvenkelder van het Kasteel.

Mogelijkheden voor groepen
Kasteeltuinen Arcen en omgeving leent zich uitstekend voor een groepsbezoek. Er zijn mogelijkheden voor ontvangsten, lunchen of buffetten. Maar ook een actief programma, een workshop of een dagarrangement zijn mogelijk.

Arcen en omgeving
Een bezoek aan Kasteeltuinen Arcen is goed te combineren met een bezoek aan het dorp Arcen en de vele attracties die zich in de omgeving bevinden. In het dorp bevinden zich onder andere de Hertog Jan brouwerij, een uitgebreid wellness complex en een graanbranderij in een historische watermolen. Het dorpscentrum heeft een levendig plein met uitstekende restaurants, gezellige terrassen en leuke boetieks. De winkelsteden Venlo en Roermond zijn vanuit Arcen goed te bereiken en ook het attractiepark Toverland ligt vlakbij. In Arcen en omgeving bevinden zich veel overnachtingsmogelijkheden.

Kasteeltuinen Arcen ligt in Nederlands Limburg, op circa 1,5 uur rijden van Hasselt en 1,45 uur van Antwerpen.

Stichting het Limburgs Landschap
Kasteeltuinen Arcen is een project van Stichting het Limburgs Landschap. Het Limburgs Landschap beheert met steun van velen, 8300 ha natuurgebied verdeeld over 70 gebieden met daarin kastelen, historische boerderijen en water- en windmolens.


Bekijk website

Adres

Kasteeltuinen Arcen
Lingsforterweg 26
5944BE Arcen


Telefoon:
077-4736010