• Land
  • Streek
  • Plaats

Reizen Nederland

8 dagen Fiets- en boottour Ontdek Friesland

8 dagen Fiets en boottour Ontdek Friesland

Tijdens de 8-daagse Fiets- en boottour Ontdek Friesland gaat u op ontdekkingstocht door het unieke landschap van deze noordelijke provincie. U fietst †“ met een eigen of gehuurde fiets (= inclusief) langs mooie grachten en schitterende meren, uitgestrekte landbouwgrond en charmante kleine dorpjes die in de middeleeuwen stadsrechten kregen. Naast het vasteland, waar u onder meer een deel van de Elfstedenroute fietst, brengt deze tocht u ook naar de Waddeneilanden. Onderweg krijgt u de kans de steden en dropen, die u tijdens de reis aandoet, op uw gemakje te bekijken. Een deel van de route legt u af aan boord van passagiersschip de Lena Maria, tevens uw drijvende hotel voor deze acht dagen. U overnacht in een ruime tweepersoonshut met eigen sanitair. Stap aan boot en op de fiets en laat u verrassen door al het moois dat Friesland u te bieden heeft!

Hoe ziet uw 8-daagse fiets- en boottour Ontdek Friesland eruit?


Dag 1: Enkhuizen †“ Stavoren
Om 14.00 uur wordt u aan boord verwelkomd op het schip, dat in de haven van Enkhuizen op u wacht. Nadat de bemanning u kennis heeft laten maken met uw onderkomen voor de komende dagen, vertrekt de Lena Maria over de voormalige Zuiderzee richting het Hanzestadje Stavoren. Hier vindt uw eerste overnachting plaats.

Dag 2: Stavoren †“ Makkum (32 of 49 km)
Op dag twee stapt u op de fiets voor u uw eerste fietsroute, die u in noordelijke richting langs de Friese kust voert. Bewonder onderweg de historische havens van Hindeloopen en Workum en grijp uw kans om even rond te struinen in deze charmante vissersdorpjes of het Jopie Huisman Museum te bezoeken. Ook Makkum staat op het programma. Wandel door het historische centrum langs statige koopmanshuizen en bewonder het zeventiende-eeuwse Waaggebouw. In Makkum gaat u weer aan boord en wordt u verwelkomd met thee en koffie.

Dag 3: Makkum †“ Terschelling
Vandaag staat er een grote overtocht op het programma. In de vroege ochtend voert uw kapitein de Lena Maria door zeesluizen naar de Waddenzee: een hele ervaring! Geef uw ogen goed de kost terwijl u in ongeveer vier uur tijd naar Terschelling vaart. Het waddengebied, dat een welverdiend plekje op de UNESCO-Werelderfgoedlijst heeft verworven, biedt u prachtige vergezichten, en met een beetje geluk spot u prachtige vogels en wellicht zelfs enkele zeehonden!

Eenmaal aangekomen op Terschelling heeft u alle tijd om dit schitterende eiland te verkennen. Ontdek kleine dorpjes, struin over het strand en fiets door de duinen. Sla vooral het oostelijke gedeelte van het eiland niet over: dit is een groot natuurgebied vol bijzondere vogelsoorten.

Dag 4: Terschelling †“ Harlingen | Harlingen †“ Franeker †“ Leeuwarden (35 of 45 km)
Na uw overnachting is het tijd om weer terug te varen naar het Friese vasteland. Naar Harlingen, om precies te zijn. Vanuit dit historische vissersplaatsje fietst u richting Franeker, een van de elf Friese steden, waar het Koninklijk Planetarium absoluut het bezoeken waard is. De tocht voert verder naar Leeuwarden, de bruisende provinciehoofdstad met verschillende bezienswaardigheden. Het † skeve†™ hoogtepunt? De Oldenhove, die ook wel de Friese toren van Pisa wordt genoemd.

Dag 5: Leeuwarden †“ Leeuwarden | Leeuwarden †“ De Alde Feanen †“ Grou (40 of 50 kilometer)
Terwijl u geniet van uw ontbijt vaart de Lena Maria Leeuwarden uit. Eenmaal buiten de stad stapt u weer op de fiets voor een tocht richting Nationaal Park De Alde Feanen, waar u geniet van schitterende landschappen, vol kleine meren, uitgestrekte graslanden, rietkragen en sprookjesachtige moerasbossen. In dit indrukwekkende natuurgebied zijn bovendien ruim 400 verschillende plantensoorten te ontwaren! Na een ongetwijfeld onvergetelijke fietstocht komt u aan in Grou, waar de Lena Maria voor de nacht ligt aangemeerd.

Dag 6: Grou †“ Sneek (30 of 45 kilometer)
De bestemming van uw fietstocht van vandaag, die zich laat kenmerken door rustige paden en weidse uitzichten, is Sneek. Neem de tijd om even rond te kijken in deze oudste vestingstad van Friesland, en sla zeker de indrukwekkende Waterpoort niet over, die de stad met de haven verbindt. Uitgekeken? Dan stapt u in Sneek weer aan boord van uw drijvende hotel.

Dag 7: Sneek †“ Stavoren (38 of 48 kilometer) | Stavoren - Enkhuizen
U bent alweer op dag 7 van uw 8-daagse tour door Friesland beland, en dat betekent dat de laatste fietsroute op het programma staat. Deze leidt u van Sneek naar Heeg, een 18e-eeuws dorp waarvandaan tot 1938 traditionele houten palingbootjes richting het centrum van Londen voeren. Vervolgens fietst u langs het Fluessenmeer naar Stavoren. Onderweg is het genieten van typisch Friese vergezichten. Vanaf Stavoren brengt de Lena Maria u terug naar Enkhuizen.

Dag 8: Enkhuizen
Na het ontbijt is het tijd om uit te checken, rond 9.30 uur †™s ochtends.

Benieuwd naar nog meer leuke fiets- en boottours? U kunt bijvoorbeeld ook: de 5-daagse fiets- en boottour Tulpenreis langs de pareltjes van Noord-Holland en Zuid-Holland volgen. Wilt u Nederland diagonaal doorkruisen? Dan is de 8-daagse fiets- en boottour Amsterdam - Maastricht wellicht iets voor u, of de 8-daagse fiets- en boottour Maastricht - Amsterdam. Wilt u de Vlaamse rivierlandschappen doorkruisen? Dan hebben wij voor u de 5-daagse fiets- en boottour Antwerpen - Brugge of 5-daagse fiets- en boottour Antwerpen - Amsterdam.

Een dagje rust houden? Dat kan! In plaats van op de fiets, komt u dan al varend in de volgende stad aan.
vanaf € 1379,00 € 1229,00 8 dagen - Noord-Holland - 1229
Bewaar als favoriet